Skip to main content

Újrakezdés két év kihagyás után – A karrier coach válaszol

Újrakezdés két év kihagyás után – A karrier coach válaszol

Mit tehet egy álláskereső, ha 2 évre kiesett a körforgásból és most úgy érzi, a nulláról kell indulnia megcsappant önbizalommal? Egy kedves olvasónk tette fel a kérdést Petrány Viktória karrier coachunknak, de valószínűleg ez még sokakat érint, például szülés után visszatérő kismamákat.

Judit (31 éves):  "Az elmúlt pár évben parkoló pályára tettem a karrieremet. Szeretnék újra dolgozni, de pokoli nehéz a visszatérés. Sok éven át egy nagy reklámügynökség ügyfélkapcsolati menedzsere voltam, de két évvel ezelőtt elküldtek munkahelyemről. Akkori párommal családalapítást terveztünk, ezért annyira ezt nem is éltem meg tragédiaként. Nem kerestem főállást, csak kisebb munkákat vállaltam rendszertelenül. Főleg párom fizetéséből éltünk. Két hónapja szétmentünk, és most el kellene helyezkednem. Összeállítottam a CV-met, pályáztam pár állásra, de semmi visszajelzés. Be sem hívnak interjúra. Teljesen elment az önbizalmam, szüleim pénzéből élek. Van valami javaslatod, mit tehetek, hogyan építhetem fel magamat lelkileg és hol keressek állást? Közgazdasági főiskolai diplomám van, angolul középfokon beszélek."

 

 

Kedves Judit!

Nagyon köszönöm, hogy megtisztelsz bizalmaddal, és nyíltan bemutatod a helyzetedet.

A helyzettel való őszinte szembenézés több szempontból is előnyös. Egyrészt, mert így nem marad rejtegetni való magad előtt vagy kifelé. A hosszabb kihagyás utáni visszatérés sokak számára nehéz. Ott a környezetváltozás terhe, talán veszteségérzésed van a kihagyott évek miatt, csalódott lehetsz, megjelenhet a szégyen, mert a szüleid támogatására szorulsz vagy kisebbségi érzés, hogy szakmailag lemaradtál. Ha az ember nem néz szembe ezekkel és nem fogadja el a helyzetet, hajlamos a zárkózottságra – megjegyzem, indokolatlanul –, és ez bizonytalan megnyilvánuláshoz, például rejtőzködéshez vezethet már az önéletrajzban is, de még inkább az állásinterjún.

Másfelől a szembenézés a célkitűzésben is segít: Jó, ha tudod, mi fáj legjobban, azaz mit kell megoldanod, és mit tekinthetsz másodlagos szempontnak. Ha jól értem, a te elsődleges szándékod, hogy minél hamarabb önálló megélhetésre tegyél szert.  Ez esetben az anyagi előrelépés, a felelősségbővülés vagy a pozícióugrás nem mérvadók másodlagosak.

Az újrakezdés mindig rendkívüli helyzet az ember életében, érthető, ha fokozatosan indul be a folyamat.Napról napra szoktasd hozzá magadat a változáshoz.  Számos olyan élmény előtt állsz most, ami az elmúlt két évhez képest új, ezért szokatlan. Ott van a napi rutin megváltozása, az új környezetbe kerülés, az új embereknek bemutatkozás, velük újfajta kapcsolatok kialakítása, új feladatok megtanulása, és esetleg még új ismeretek elsajátítása is.

Adok néhány praktikus tippet, amik segítenek felkészülni a változásra, és amiket magad is kiegészíthetsz olyan taktikákkal, amik könnyítik a helyzetedet.

1.    Tedd láthatóvá a célt
Sokan vágnak neki az álláskeresésnek úgy, hogy a kézzel fogható tényeket bele írják az önéletrajzba – iskolák, munkahelyek –, nem többet, miközben titkon arra várnak, hogy meglássák bennük a lehetőséget, és ölükbe pottyanjon álmaik állása. Sajnos azonban, a célkitűzést nem bízhatjuk másra. Az önéletrajznak legalább két fontos funkciót be kell töltenie: bemutatni téged és megmutatni az irányt, ami felé tartasz a pályádon. Például így: Projektmenedzsment, ügyfélkapcsolati, … ismeretekkel és 3 év reklámügynökségi tapasztalattal, aktív angolnyelv-tudással keresek adminisztratív, szervezői, stb… feladatkört, ügynökségi, vállalati marketing, PR HR, ügyfélszolgálati, stb…. területen.

2.    Teszteld az önéletrajzodat
Keress egy barátot, aki nem túl jól ismer téged, és egyet, aki nagyon jól. Kérd meg őket, hogy nézzék meg az önéletrajzodat és jelezzék vissza, milyennek látnak. Mondják el, szerintük mihez értesz, van-e, amit ők hiányolnak benne rólad. A visszajelzések alapján aztán kiegészítheted vagy pontosíthatód a bemutatkozásodat.

3.    Barátkozz meg az érzésekkel
A pályázás során a legkülönbözőbb érzelmek és érzések jelentkezhetnek – félelmek, elvárások, csalódás, stb. Praktikus ezekre úgy tekinteni, mint a saját viszonyulásod, nem pedig tényleges akadályok vagy a személyed minősítése.  Ha például most attól félsz, hogy sokáig tart elhelyezkedni, akkor amellett, hogy meglátod a félelmedet, megerősítheted magadat azzal, hogy fókuszálsz a célodra és a lépésekre. Ha pedig a megmérettetéstől tartasz, erősítsd magadat a képességeid, korábbi eredményeid elismerésével.

4.     Vedd fel a fonalat szakmailag
Akármilyen területet is választasz új munkakörödnek, az interjún szóba fog kerülni a korábbi munkád. Sokkal jobb képet festesz magadról, ha elavult tudás helyett a legfrissebbről is tudsz beszélni. Nézd meg tehát, miről maradtál le két év alatt. Lehet, hogy semmiről, ám vannak szakmák, amik két év alatt fenekestől felforgatták a világot. Látogass el a szakterületed vezető szereplőinek honlapjára, keress fel blogokat, és tudd meg, hol tart a szakma.

5.    Ébreszd fel a motivációdat
A gyors fejlődés a munkakörökben is érezhető; időről-időre megjelennek újak, amik azelőtt nem léteztek. Látogasd az álláshirdető portálokat, mint a Monster, és olvass bele több kategória álláskínálatába. Közgazdász végzettséggel és angolnyelv-ismerettel széles körben válogathatsz. Talán nem is gondoltál például a nonprofit kategóriára, de akár ott is érdemes keresned. E közben megnyílhat előtted egy régi vágy, ami mindig is érdekelt. Járj utána!

6.    Lépj közelebb a munka világához
Ha valakinek van utazási fóbiája, az tudja, milyen az ismeretlenbe fejesugrás réme. Ezen legtöbbet az segít, ha minél több információt, képet, élménybeszámolót begyűjtünk. Nos, ha eddig barátaiddal jórészt családról, kultúráról és párkapcsolatról beszélgettél, vegyétek elő a munka témát. Kérdezd meg tőlük, ők hogyan kerültek a jelenlegi munkakörbe, milyen volt a beilleszkedés, érdeklődj munkahelyi élményeikről, sikereikről, és ha lehet, látogasd meg őket a munkahelyükön.
Kérdezted azt is, hol keress állást. Jogos a kérdés, hiszen sok újdonság van az utóbbi időben ezen a téren is. A legnagyobb álláshirdető portálokon, a hirdetések mellett regisztrálni tudsz pályázói adatbázisba is, ahol nagyon sok cég keresi leendő munkatársait a megüresedő pozíciókra – akár hirdetés nélkül is. Ha van, frissítsd LinkedIn profilodat is, és használd ki ismeretségeidet, említsd minél több embernek, hogy állást keresel, kérd a segítségüket!

Pályázással kapcsolatos további hasznos információkat találsz monster.hu karriertanácsaiban is.

Üdvözlettel:
Petrány Viktória
Coach


Back to top