Skip to main content

Ki lesz versenyképes álláskereső 10 év múlva?

- a jövő karrierkészségei

Ki lesz versenyképes álláskereső 10 év múlva?

A kreativitás lesz az érvényesülés kulcsa – hangzott el az első alkalommal megtartott budapesti Future Work Festivalon.
A jövő álláskeresőjének ezen kívül digitálisan műveltnek, önmagát folyamatosan képzőnek, hálózatban gondolkodónak kell lennie. Újításon dolgozni és hibázni sokkal jobb, mint a napi rutint folytatni.

Robotika, biotechnológia, mesterséges intelligencia... Egy sor úgynevezett exponenciális technológia változtatja életünket. A mostani óvodások kétharmada olyan szakmában fog dolgozni, ami ma még nem lézetik. Mit lehet tenni, hogyan készüljünk a kihívásokra?

„A kreativitás lesz a jövő munkavállalójának egyik legfontosabb készsége” – vallja Zétényi Anna, a Monster állásportál magyarországi ügyvezetője. Az ide vezető úton pedig a közösség ereje és az együttműködés visz el: az őszinte beszéd, a heves viták, a nevetés és a szeretet. Az energiák felszabadításához elengedhetetlen a bizalmi légkör (bízzunk abban, aki körülvesz és a folyamatot irányítja), az őszinteség (a tudás megosztása és nem elhallgatása) valamint a nyíltság. Fontos a kritikus hozzáállás is, amikor előítéletmentesen világítunk rá arra, ha valamit nem tartunk jónak. Emellett érdemes tudatosítani, hogy a problémák megtalálásáért és megoldásáért mindenki felelős.

A járt út elhagyása mindig félelemmel és bizonytalansággal jár. Gyakran megesik, hogy kudarcba fullad a próbálkozás. Egy vezetőnek arra kell rávilágítania, hogy ez nem szégyen, hanem a tanulási folyamat része. A régi rutinokkal pedig nem lehet versenyképesnek maradni – jegyezte meg Zétényi Anna.

Találd meg azt a munkát, amiben örömödet leled!

Veres Rita, az AON Hewitt cégvezetője több forgatókönyvet is felvázolt a munka jövőjéről. Ezek egyike, hogy nem kell majd dolgoznunk, mert a gépek szinte mindent elvégeznek helyettünk. Egy másik lehetőség ennél borúsabb: nagy társadalmi egyenlőtlenségeket és feszültségeket okoz a technológiai tudást birtoklók és a kívülrekedt munkanélküliek közötti mélyülő szakadék. Megeshet az is, hogy teljesen átalakul a munkaerőpiac. Az egyszerűbb munkákat a gépek kiváltják, de jönnek újak, amelyhez emberi tudás szükséges: például az űrtúratervező, a biohacker vagy a kreatív adatbányász. Azt is előfordulhat, hogy jön az alanyi jogon járó alapjövedelem, amivel néhány ország már kísérletezik. Így szintén sok szabad energia szabadulhat fel az emberekben, amit ki kell aknázni.

Bármelyik vízió válik valósággá (valószínűleg ezek keveréke valósul meg), fontos lesz annak a területnek a megtalálása, amit az ember szeret végezni. „Ha ez sikerül, akkor is jól érzed magad, ha nem lesz munka” – mondta a hallgatóságnak az Aon Hewitt vezetője.

Természettudományos műveltség, empátia és intuíció

Milyen tudás lesz a nyerő? „A természettudományos területek művelőire szükség lesz, a készségek közül pedig az empátia és az intuíció emelkedik ki” - folytatta Veres Rita. Hozzátette: sajnálatos módon a technológiai változásokra a bűnözés reagál a leggyorsabban (hacker csapatok világszerte), míg az állam és az egyház a leglassabban. Biztató kezdeményezésnek tartja, hogy a Vatikán startup inkubátor programot indít, valamint Ferenc pápa kiállt a technológiai fejlődéssel való lépéstartás mellett. „Hallgassunk a pápára” – zárta gondolatát, a magát egyébként ateistaként jellemző Veres Rita.

A jobb agyféltekét többet fogjuk használni

„Át kell állítani agyunkat a jövő kihívásaira” – folytatta Frankó-Csuba Dea az IBS üzleti főiskola berkeiben működő Spark Institute részéről. Az utóbbi évtizedekben a munka a kiadott feladatok végrehajtásából állt, amihez jellemzően a bal agyféltekét kell használni. Most azonban az informatikai fejlődéssel a jobb agyféltekét is egyre inkább be kell vetnünk a hálózatban gondolkodáshoz, az alkotó és önálló problémamegoldáshoz.

Milyen top képességekre lesz szükségünk? „Technológiai iskolázottságra mindenképp, ez a mostani írás-olvasás szerepéhez hasonlít majd. Fontos lesz a sok információ között rendet és összefüggéseket kereső analitikus gondolkodás, a kritikus megközelítés, az állítások megkérdőjelezésének képessége. Kell még a jó kommunikáció, a kultúrák közötti együttműködés képessége és a magas szintű érzelmi intelligencia” – mondja Frankó-Csuba Dea. A tanulás szerepe is át- illetve felértékelődik. Napi szintű lesz kortól függetlenül, több forrásból szerezzük meg.


Karácsony Zoltán, 2017. május 20.


Back to top