Skip to main content

Vetlényi Alma lett a legjobb magyar tervező

Vetlényi Alma lett a legjobb magyar tervező

A 23 éves tehetség mintegy 80 induló közül aratott sikert ECOllecction szettjeivel a hatodik Gombold újra! Közép-Európa pályázat Mercedes Benz Fashion Week Central Europe záróeseményén. A Design Terminál pályázata ezúttal a környezettudatos tervezést tűzte ki fő célként.  

”Nagy meglepetés volt számomra, hogy megnyerhettem a fődíjat, mivel 80 fős nemzetközi mezőny indult a megmérettetésen. Tavaly egy csoporttársammal indultam a pályázaton, ott a döntőig sikerült eljutnunk, ám végül nem mi vittük el a fődíjat. Maga a téma a fenntartható és környezettudatos divat volt az idei versenyen. Az már a tervezőkön múlt, hogy ezt a projektet csak egyszeri figyelemfelkeltő kollekcióban valósítják meg, vagy hosszútávon keresnek megoldást a problémafelvetésre.” - mondja a 23 éves győztes.

 A résztvevőknek az első körben még az eredetileg papírra vetett terveiket kellett online megvalósítania és beküldenie. Ezt követően egy hónap állt rendelkezésére a kivitelezésre.

Bemutató élesben, modellekkel

Aztán jött a megmérettetés egyik legnagyobb kihívása: itt már élesben, modellek közreműködésével kellett a versenyre nevezett öt ruhát, szakszerűbben öltözéket/szettet és táskát bemutatnia. Mégpedig profi szakmai zsűrinek. ”Ez a forduló már a Krea egyik előadótermében zajlott. Itt egy háromtagú, nemzetközi zsűri előtt kellett az elkészült darabokat prezentálnom. Ide már a kész kollekcióval, lookbook - kal és a kollekcióm  kampányvideójával érkeztem.” A Gombold Újra! pályázat döntő bemutatója október 16-án zajlott.

Művész családba született

Alma nem csak a Moholy - Nagy Művészeti Egyetemmel és a Gombold Újra! pályázattal kezdte a kreatívkodást. Szülei szakmái révén valahogy mindig az alkotás közelében kötött ki, már kisgyerekként is. ” Édesanyám, Szende Rita többek közt divattervezői szakot végzett, Édesapám Vetlényi Zsolt festőművész, grafikus. A nagyközönség többek közt a 2000-es években az Ars Una Stúdió mappáin és design - os füzetborítóin is láthatta festményeit. Én folyamatosan figyeltem őket, hogy melyikük éppen min dolgozik. Így amikor épp apám valamelyik festménye készült, ott lehettem vele - sőt volt rá példa, hogy még bele is festegethettem itt-ott egy-egy alkotásába."

Ez azért motiváló, nem is múlik el nyomtalanul. Ráadásul az egyetem előtt egy dekoratőr képzést is elvégzett. Sőt hobbiból még az üvegékszer-készítést is kipróbálta.

  

A döntő - itt már a kifutón a művek

Designerként egyébként szeret az épp a levegőben lévő, aktuális témákból inspirálódni, ötleteket meríteni és egyben ezekre reflektálni is. ”Van egy kortárs lengyel street art művész, Otecki, aki tűzfalakra is alkot. Előző kollaboratív kollekciómban, melyet Horváth Júliával közösen terveztünk, az ő szín, - és formavilágát, megoldásait ültettük át öltözékek formájába. (https://www.facebook.com/allonyouclothing/ ) Ennek nagyon örült Otecki. Szerintem alkotásban nagyon fontosak az oda-vissza működő, kölcsönös inspirációk.”

Nincs szabászati hulladék

Alma direkt úgy tervezte meg a díjnyertes kollekciót, hogy közben ne keletkezzen szabászati hulladék. A ruhákhoz természetes, gond nélkül lebomló alapanyagokat választott, de az újrahasznosítás motívumaként a táskák kávés zsákokból készültek. Továbbá arra is koncentrált, hogy hosszú távon is szerethető ruhadarabokat alkosson.

Saját brandet akar indítani

Környezettudatos divat. Kávés zsákból is lehet trendi táskát készíteni

Alma szemei előtt most több szakmai cél is lebeg. A legfontosabbaknak egy saját, profi márka létrehozását és felfuttatását tartja. Amellyel akár már a pályázati nyereményként kapott szakvásáron is bemutatkozhat. És amelyről reméli, hogy több hasonló is követi majd a közeljövőben.


Back to top